Toneelvereniging De Lindespelers gebruikt projectie als decor

Toneelvereniging De Lindespelers kiest voor Epson EB-Z8450WU

Toneelvereniging De Lindespelers gebruikt projectie als decor
Toneelvereniging De Lindespelers

De Lindespelers is een toneelvereniging die al meer dan 35 jaar toneelvoorstellingen geeft in theater Het Klooster in Nuenen. Bijna vijftig leden zijn wekelijks actief met repeteren, decorontwerp, licht, geluid, kleding en het opzetten van nieuwe producties. De toneelgroep doet vrijwel alles in eigen beheer, met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen en dat levert vaak verrassende voorstellingen op. Voor het stuk 'Lang & Gelukkig', dat afgelopen februari in een uitverkocht theater werd opgevoerd, stonden het technisch team en de decormedewerkers voor een grote uitdaging. Het stuk had erg veel changementen en het was door de technische beperkingen in theater Het Klooster ondoenlijk om in zo'n hoog tempo van decor te wisselen. Gelukkig kan het gezelschap Jeroen Massa, productmanager bij ICT-distributeur Copaco, tot haar vaste technische medewerkers rekenen. Hij stelde voor het decor te projecteren op een groot scherm achter het toneel met een krachtige installatieprojector van Epson. Het resulteerde in een bijzonder geslaagde voorstelling met een overtuigende vormgeving.

Projectie over de hele breedte van het podium

“De voorstelling 'Lang & Gelukkig' is een bijzonder dynamisch stuk, waar de scenes en het decor elkaar in hoog tempo afwisselen,” vertelt Massa. “Het verhaal verplaatst zich van buiten naar binnen en weer terug. Omdat zulke snelle decorwisselingen praktisch niet haalbaar zijn in het theater, moesten we op zoek naar een andere oplossing. Door mijn werk als product manager bij Copaco ben ik goed op de hoogte van wat er technisch allemaal mogelijk is met projectoren en zag ik hierin wel mogelijkheden. De bedoeling van een decor is dat je echt een ruimte om de spelers heen creëert, dus wat we zochten was een projector waarmee we de hele breedte van het toneel konden beslaan. Daarnaast heb je in een theaterzaal te maken met veel licht dat op de spelers schijnt, waar je doorheen moet projecteren. Een krachtige projector met veel lichtopbrengst is dus noodzakelijk. Met dat idee in mijn achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar een geschikte oplossing.” Na het testen van verschillende projectoren werd gekozen voor de Epson EB-Z845WU, een krachtige 3LCD-projector met WUXGA-resolutie en 7.000 lumen aan lichtopbrengst.

Flexibel

 “Aanvankelijk vroeg iedereen zich af of dit wel zou gaan werken,” herinnert Massa zich. “Zowel de spelers als de rest van het team hadden zo hun twijfels. Nadat we de Epson EB-Z8450WU echter hadden getest, wist ik zeker dat we een oplossing hadden gevonden.” Theater Het Klooster heeft een mooie maar intieme zaal, waarin projectie vanaf de achterkant van het scherm niet mogelijk was en dus moest er vanaf de voorkant worden geprojecteerd, van een afstand van ongeveer 15 meter op een doek van 10 x 6,5 meter (breedte x hoogte). “De projectiehoek was nog wel een uitdaging,” zegt Massa. “Je wilt natuurlijk geen slagschaduwen van de spelers op het doek, dus we moesten over de hoofden van de spelers heen projecteren. Tegelijkertijd wil je dat het beeld doorloopt tot aan de grond, want anders overtuigt het niet als decor.” Gelukkig bleek dit geen enkel probleem voor de Epson projector. “De projector is erg flexibel wat dat betreft en dankzij de lens-shift is hij zowel horizontaal als verticaal erg goed aan te passen aan de situatie. Zo kregen we het voor elkaar om een podium vullend decor te realiseren dat eruit zag alsof het van de achterkant werd geprojecteerd, zonder schaduwen van de spelers.”

Het wow-effect

De voorstellingen zelf waren een overweldigend succes. De première was volledig uitverkocht (theater Het Klooster biedt plaats aan 265 bezoekers) en ook de overige voorstellingen werden drukbezocht. “Zowel de spelers als de rest van het team zagen pas in de laatste week voor de voorstellingen het totaalbeeld. En dat nam alle twijfel weg,” lacht Massa. “De eerste reacties bestonden voornamelijk uit: Wow! Wat mooi! Het resultaat was echt veel beter en overtuigender dan iedereen had verwacht. Een haarscherp beeld met mooie, levendige kleuren. Iedereen ging dan ook met een goed gevoel de voorstellingen in.” Terecht, zo bleek. De reacties van pers en publiek waren bijzonder lovend en niet alleen over de voorstelling zelf, ook over het decor was men bijzonder te spreken. “We kregen te horen dat het plaatje klopte, dat het een samenhangend geheel was. En dan weet je dat je het goed hebt gedaan!”

Ook voor de toekomst

Het gebruik van de Epson EB-Z8450WU is zo goed bevallen dat De Lindespelers bij toekomstige voorstellingen met veel decorwisselingen zeker weer gebruik zullen maken van projecties. “Hadden we deze projector niet gehad, dan was het decor erg problematisch geworden. Dit is een oplossing die we zonder twijfel de volgende keer weer zullen inzetten,” besluit Massa.