Straight zorgt met Epson-printers voor drukwerk van wereldklasse

Grafici in hart en nieren

Straight zorgt met Epson-printers voor drukwerk van wereldklasse

De werknemers van Straight zijn grafici in hart en nieren. Het bedrijf bedenkt, ontwerpt en levert sinds 2005 werk aan o.a. reclamebureaus. Voor proofing zet Straight al sinds het begin printers van Epson in. “De reden is heel simpel: die printers leveren de best mogelijke proefafdrukken”, zegt medeoprichter en directeur Jaap van Bruggen.

Voor Straight is een hoge kwaliteit proefafdrukken van groot belang. Van Bruggen en medeoprichters Peter Kaars en Jan Geerling specialiseren zich, naast lithografie, grafische vormgeving en online ontwerp, in pre-press: een verzamelnaam voor de processen tussen ontwerp en grootschalige afdruk van een verpakking, poster, banner of andersoortige reclame-uiting. “We willen die zogenaamde proofing-afdrukken ISO-genormeerd kunnen maken om het drukwerk zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. We hebben verschillende proofing-systemen bekeken, maar de combinatie van de Epson SureColor SC-P7000 en Stylus Pro 7880 met de juiste software leverde hele goede resultaten op het gebied van normproofing”, zegt Van Bruggen.

Voortdurend doormeten

Het bedrijf gaat tot het uiterste voor het beste resultaat. Vorig jaar heeft het bedrijf een kunstboek van een bekende Nederlandse ontwerper gelithografeerd. “We hebben de daadwerkelijke kunstwerken 40 tot 50 keer bekeken en hebben het kleurprofiel voortdurend aangepast en doorgemeten, net zo lang tot de kleuren in het boek precies zo waren als bij de originele werken,” lacht Van Bruggen. “Een hoop werk, maar het was het helemaal waard. De ontwerper gaf te kennen dat het boek wat hem betreft tot het beste van de wereld behoort. Dat deed natuurlijk wel wat met ons. Epson heeft hier zeker een rol in gehad. De testvorm van het boek voor de Buchenmesse in Frankfurt was 1-op-1 onze proef uit de Epson SureColor SC-P7000, iets wat aangeeft dat Epson een hoge kwaliteit nastreeft.”

Meer dan proofing

Alhoewel Straight de Epson-printer in beginsel vooral voor proofing gebruikte, besloot het bedrijf, toen het tijd werd om deze te vervangen, te kijken naar een nieuw exemplaar dat wat extra’s kon bieden. “We hadden de ruimte om te investeren in nieuwe printers", zegt van Bruggen. "Toen dachten we, zou het niet mooi zijn als we een printer voor proofing aanschaffen die daarnaast nog veel meer kan? We hebben ons toen goed laten informeren en kwamen bij de SureColor SC-S80600 van Epson uit. Deze printer zorgt voor prachtige kleuren, ook op moeilijke ondergronden. Na een groot aantal tests hebben we besloten de sprong in het diepe te maken."

900 banners in anderhalve maand

Straight was daarmee geen moment te vroeg, nog dezelfde dag kwam er een aanvraag van een grote klant. "Ons werd gevraagd om roll up banners af te drukken. Met de SC-S80600 konden we dat nu gewoon in huis doen. We hebben die 900 banners in slechts anderhalve maand geproduceerd. En omdat de printer nooit problemen heeft, konden we hem 's nachts met een gerust hart laten doorprinten. Van storingen en onderhoud is, op een enkele schooncyclus na, sowieso geen sprake. Cleaning is na zoveel printwerk gebruikelijk. We kunnen dat bovendien gewoon zelf doen, zodat we nooit met een lange downtime van de printer zitten," aldus Van Bruggen.

Goed voor het milieu

Bij Straight staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. "We vragen ons altijd af of wat we doen op een manier gebeurt die de wereld beter maakt. Dat betekent dat we studenten praktijkervaring bieden, maar ook dat we nooit werk uitbesteden aan lagelonenlanden als India", legt Van Bruggen uit. "Daarnaast willen we de printbranche milieubewuster maken. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om het metalen omhulsel van roll up-banners na gebruik weg te gooien. We proberen die opnieuw in te zetten, wat in de meeste gevallen ook prima mogelijk is. Epson helpt ons daar ook goed bij door de aluminium frames bij ons te retourneren voor hergebruik."

De klant beschermen

Straight ziet de toekomst, op basis van ervaringen van de afgelopen dertien jaar, vol vertrouwen tegemoet. "Al sinds 2005 slagen we er, dankzij Epson-printers én onze ervaring, uitstekend in om klanten van kwalitatief hoogwaardige proefafdrukken te voorzien. We vertellen ze daarbij ook hoe bepaalde inkt en papier op elkaar reageren, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Mochten ze niet tevreden zijn over het drukwerk, dan kunnen ze met een proefafdruk te allen tijde aan de drukker laten zien dat het niet is hoe het op voorhand is afgesproken," besluit Van Bruggen.

Aanvullende informatie Epson SureColor SC-S serie signage printers: www.epson.nl/signbyepson 

Aanvullende informatie Straight: www.str8.nl