Perfectie is het doel, de Epson SureColor SC-T5200 het middel

Sneller schakelen met eigen professionele printer & scanner

Perfectie is het doel, de Epson SureColor SC-T5200 het middel

Duurzaam, kwalitatief en stijlvol, zijn sleutelwoorden voor Van Laarhoven Bouw. Alle door dit bouwbedrijf uit Best gerealiseerde nieuwbouwprojecten en verbouwingen hebben een herkenbare signatuur, waarbij de wensen van de klant centraal staan.

En binnen het kader van wat bouwkundig en wettelijk haalbaar is, kunnen er door Van Laarhoven Bouw heel veel wensen worden vervuld. Om dergelijke op maat gemaakte bouwprojecten binnen afzienbare tijd op te kunnen leveren, moet er soms snel geschakeld worden. Mede dankzij de Epson SureColor SC-T5200D MFP kan Van Laarhoven Bouw binnen een paar dagen bij de klant op de stoep staan met de uitgeprinte bouwplannen.

“Wij maken onze ontwerpen en bouwplannen graag iets tastbaarder dan een document op een computerscherm. Op een schermpje kun je niet uitmeten, tellen of overzicht creëren. Op papier voelt dat toch anders,” vertelt Theo van der Lee, directiemedewerker bij Van Laarhoven Bouw. “Vandaar dat wij er voor gekozen hebben om zelf een grootformaatprinter aan te schaffen, die bij elk project wordt ingezet. Omdat de printer binnenshuis staat, hebben we niet te maken met de wachttijden van de copyshop en kunnen we snel handelen.”

De snelheid van de processen

Bouwprojecten die bij Van Laarhoven Bouw binnenkomen, beginnen doorgaans met een aanvraag  van een architect in de vorm van een bouwtekening. Hierin wordt beschreven hoe de verbouwing of het nieuwbouwproject eruit moet komen te zien. Tijdens het bouwproces wordt zo'n tekening soms wel drie keer in één week aangepast en dat was voor de komst van de Epson SureColor SC-T5200D MFP een tijdrovende en kostbare bezigheid. Het betekende dat medewerkers van Van Laarhoven Bouw iedere keer opnieuw naar de copyshop moesten rijden om de tekeningen te laten printen. “Dat is nu wel even wat anders,” zegt Van der Lee. “We hebben de printer nu altijd beschikbaar, wanneer we hem maar nodig hebben. Ook de scanner komt goed van pas; vaak zijn de tekeningen waar we mee werken de originele tekeningen van de architect en daar ga je niet zomaar op lopen kliederen. We scannen de tekening in en printen hem vervolgens uit, zodat we vrijelijk notities kunnen maken. Ook onderaannemers waar we mee samenwerken kunnen nu sneller hun werk doen, want de interne processen gaan sneller en we leveren zaken sneller aan. En dat scheelt geld.”

De investering

Veel grotere bouwbedrijven hebben al een eigen grootformaatprinter, maar voor de kleinere bedrijven was het tot voor kort nog niet rendabel om er een aan te schaffen. Daar gaat verandering in komen volgens Van der Lee: “Ook bouwbedrijven ondervinden de gevolgen van de digitale revolutie: alles gaat veel sneller, en alles moet ook sneller worden opgeleverd. Vroeger, als mensen om een offerte vroegen, duurde het wel maand voor hij geleverd werd. Bij zo'n offerte zitten vaak veel tekeningen die moeten worden afgedrukt en als je dat niet binnenshuis kunt doen, dan kost dat veel tijd, omdat je van externe partijen afhankelijk bent. Tegenwoordig kunnen we een offerte als het moet binnen drie uur bij de klant hebben. En daar onderscheid je jezelf mee. Ik denk dat ook de andere kleine bouwbedrijven binnen afzienbare tijd in staat moeten zijn om aan die snelheidseisen te voldoen en een eigen grootformaat-printer helpt daar zeker aan mee.”


Voor kleinere ondernemingen is een grootformaatprinter een aanzienlijke investering, maar die verdien je volgens Van der Lee wel weer terug: “Je kunt een veel betere service bieden, doordat je sneller kan reageren. Zo kun je de concurrentie voor zijn en de opdracht al binnen hebben voor het andere bouwbedrijf zelfs maar heeft gereageerd. Dat gaat er op de langere termijn voor zorgen dat je het hoofd boven water kunt houden in de drukbevolkte bouwwereld.”

De nieuwe copyshop

Niet alleen Van Laarhoven Bouw zelf is enthousiast over de nieuwe printer. Zelfs onderaannemers en architecten waar het bedrijf eigenlijk niets mee te maken heeft, komen vragen of ze van de Epson gebruik mogen maken. “Deze mensen gingen voorheen naar de copyshop,” lacht Van der Lee. “Maar ze vinden het prettiger om hier te komen, omdat we ook kunnen inscannen. Ik vind het prima.” Ook de medewerkers van Van Laarhoven Bouw gebruiken de scanfunctie van de Epson SureColor SC-T5200D MFP meer dan regelmatig. “De wijzigingen die wij op locatie bij de klant op de bouwtekeningen aanbrengen, scannen wij op kantoor in en communiceren wij digitaal direct naar de onderaannemers. Op deze manier verliezen wij geen kostbare tijd en voorkomen wij dat er geen werkzaamheden verricht worden die op het laatste moment door de klant of de architect gewijzigd zijn,” aldus Van der Lee.

Kwaliteit

Kwaliteit is erg belangrijk wanneer er bouwtekeningen worden geprint. Niet alleen moet elk detail nauwkeurig worden weergegeven, de tekeningen moeten ook weer- en windbestendig zijn. “De tekeningen moeten kunnen worden meegenomen naar bouwplaatsen en staan daar bloot aan weer en wind. Dan wil je niet dat de inkt uitloopt en de tekening onleesbaar wordt. De kwaliteit van het papier dat Epson levert is erg goed, daar kun je gewoon mee naar buiten toe. We merkten ook een duidelijk verschil in de kwaliteit van de inkt. Het ziet er gewoon heel goed uit.”

Duurzaamheid

Van Laarhoven Bouw is een duurzaam bedrijf, gericht op energiezuinig bouwen. Het bedrijfspand van de organisatie is dan ook energieneutraal, dankzij het gebruik van warmtepompen en zonnepanelen. Ook de inrichting van het kantoor wil men zo duurzaam mogelijk doen. “De SC-T5200 staat hier nu ongeveer vier maanden en ook al printen we erg veel, de cartridges hebben we nog niet hoeven vervangen. Daarbij heeft de printer een beperkte CO2-footprint, wat de belasting voor het milieu minimaliseert. Ik denk dat we deze printer nog heel lang zullen gebruiken.”

Over de SureColor SC-T5200

De Epson SureColor SC-T5200 biedt maximale prestaties voor veeleisende afbeeldings-, CAD- en GIS-productieomgevingen. De krachtige beeldverwerking en hoge afdruksnelheden zorgen voor maximale productiviteit en flexibiliteit. De PrecisionCore TFP-printkoppen van Epson hoeven niet te worden vervangen en leveren in combinatie met UltraChrome XD-inkt de beste prestaties voor de gunstigste prijs en met brede ondersteuning voor diverse soorten media. Aanvullende informatie betreffende de SureColor SC-T serie grootformaatprinters is te vinden via www.epson.nl/CAD.