Pastafeestje

Epson-projectoren, Epson PoS-printers en veel verbeelding

Pastafeestje

Mensen met speciale behoeften hebben een succesvolle pastabistro geopend in Überlingen am Bodensee.

Het is 11.30 op een gemiddelde doordeweekse dag en het is druk bij Hochbildstraße in Überlingen. Hongerige gasten staan in de rij bij Nudel Emma, soms zelfs tot op straat. Het restaurant biedt verse biologische pasta met zelfgemaakte saus voor vriendelijke prijzen: een lunch is al verkrijgbaar vanaf € 3,50. Zelfs ervaren horecapersoneel zou het druk hebben met deze hoeveelheid mensen.

Bij Nudel Emma werken ploegen van maximaal vier mensen met speciale behoeften, soms samen met hun persoonlijke begeleiders. Met behulp van projecties van een Epson EB-1780W worden werknemers begeleid in welke handgebaren er moeten worden uitgevoerd door middel van groenverlichte frames. De projector staat veilig in een technische box boven de toonbank. Een spiegel in een hoek van 90 graden geleidt de projectie naar schalen met verse ingrediënten in de gekoelde saladbar. Dankzij een helderheid tot 3.000 lumen zijn de gekleurde signalen goed zichtbaar, zelfs bij zonnig weer. Door de geringe buitenafmetingen en het lage gewicht is het apparaat geschikt voor installatie in kleine ruimtes. Bij Nudel Emma was het belangrijk dat de projector veilig opgeborgen kon worden in de technische box aan het plafond van het restaurant. De projectieafstand hiervan is ongeveer 1,60 m. De brede keystone-correctie van de projector garandeert dat de verlichte frames met de namen van de ingrediënten altijd nauwkeurig en zonder vervorming op het werkoppervlak worden weergegeven.

Organisatie en presentatie op modern niveau

Bij Nudel Emma bestellen gasten van een dagmenu die achter de toonbank wordt weergegeven. Eén werknemer uit het team neemt de bestelling op en voert deze in het kassasysteem van Orderbird op de iPad, die gekoppeld is aan een Epson TM-m30 PoS-printer die vervolgens de kassabon print. Het team van Nudel Emma is vooral onder de indruk van de kwaliteit van de bonnen en de printsnelheid van de TM-m30. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en de kassarol kan zeer snel worden vervangen.

De gegevens voor de projector worden klaargezet door een Raspberry Pi-computer en overgezet via een hdmi-kabel. Ook kunnen de gegevens worden beheerd via een vga- of composietpoort en via wifi vanaf een compatibele smartphone. Terwijl de EB-1780W de nodige stappen voor de werknemer tijdens de maaltijdbereiding projecteert, speelt een andere Epson-projector - een short-throw-projector uit de EB-535W serie - korte videofragmenten af op de muur van de bistro. De klant kan zien welke ingrediënten van hun bestelling op dat moment worden verwerkt.

Slimme tools

Maatvakjes in de schalen in de gekoelde saladbar zorgen ervoor dat werknemers zich precies aan het recept kunnen houden. Deze zijn verbonden met de Raspberry Pi via verwijderbare bluetooth-modules. Rode waarschuwingsprojecties worden getoond als de schalen onjuist opgeborgen zijn of als de volgorde door elkaar gaat. Elke dag staan er ongeveer tien sausmogelijkheden op het menu bij Nudel Emma. Deze zijn gebaseerd op drie basis zelfgemaakte tomaten-, witte wijn- en roomsauzen uit de bereidingskeuken achterin het restaurant. Aan de sauzen worden vervolgens kruiden en extra ingrediënten toegevoegd. Favorieten zijn de bolognese- en carbonarasaus. De biologische pasta, die soms gedeeltelijk voorgekookt is, komt uit de Überling pastafabriek achterin het gebouw. De heerlijke pastasnacks worden bereid met een speciaal hiervoor ontwikkelde stoommixer en -pan.

De ontwikkelaar Michael Thieke noemt zijn inclusieve gastronomiesysteem ‘vrije geest'. Hij heeft het idee ontwikkeld samen met de Managing Director van SKID, Reinhard Wein, en heeft het idee gepresenteerd op de toonaangevende gastronomiebeurs Internorga in maart 2018. Met de digitale prothese, zoals Thieke zijn idee noemt, heeft hij een van de vijf oprichtersprijzen van 2018 gewonnen. Het prijzengeld van €10.000 is naar verdere ontwikkeling van het systeem gegaan. Nudel Emma is een pilotrestaurant en opende zijn deuren in september 2018.

Vaardigheden ontwikkelen in plaats van ‘alleen’ werken

Nudel Emma wordt aangestuurd door SKID gGmbh, een non-profitorganisatie die sociaal-culturele integratiediensten aanbiedt. Het doel van SKID is om mensen met speciale behoeften in staat te stellen om hun leven zo onafhankelijk mogelijk te leiden. ‘Het is belangrijk om onze cliënten zinvolle arbeidsmogelijkheden te geven, waarin ze sociale en professionele vaardigheden kunnen aanleren,’ legt Reinhard Wein, Managing Director van SKID, uit. ‘Het vrije geest-concept stelt ze in staat om ervaring op te doen in de horecasector. Dit kan dan vervolgens een opstapje zijn naar tewerkstelling in een commerciële omgeving.’

Cliënten krijgen een plek en worden ondersteund door SKID op een gedecentraliseerde manier. Ze krijgen mogelijkheden om te werken en betrokken te zijn in de pastafabriek in Überling, bij Nudel Emma of in een bistro in de binnenstad. Ook is er een brandhoutverwerkingsbedrijf, een bakkerijwagen en een wasserette. ‘Het vrijegeestconcept is niet alleen geschikt voor cognitief beperkte werknemers,’ zegt Thieke, een freelancer die momenteel in Bonn en Berlijn verblijft. ‘Het kan ook cateraars helpen bij het inwerken van nieuwe werknemers met weinig ervaring, of met onvoldoende kennis van de plaatselijke taal. Epson-projectoren zijn een integraal onderdeel van dit project omdat ze betrouwbaar, robuust, makkelijk te bedienen en helder zijn.’

Thieke voegt nog toe: ‘Ik geloof dat we in staat zijn om het concept significant verder te kunnen ontwikkelen in de komende paar jaren, misschien door een website te integreren zodat klanten onderweg of vooraf online kunnen bestellen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Ik ben verheugd dat we een betrouwbare partner als Epson hebben gevonden.’