Integrierte Gesamtschule Linden

Projectoren en printers van Epson voor het onderwijs

Integrierte Gesamtschule Linden

De installatie van ongeveer 80 projectoren met korte projectieafstand en acht printersystemen van Epson is onderdeel van de digitalisatiestrategie van de Integrierte Gesamtschule Linden in Hannover. In een moderne schoolomgeving wordt technologie die gewoonlijk in een kantoor gebruikt wordt, ingezet in het klaslokaal. De Duitse Integrierte Gesamtschule Linden (IGS) geeft les aan ongeveer 1400 kinderen van de vijfde tot de dertiende klas. 45% van hen komt uit een migrantengezin.

De Duitse Integrierte Gesamtschule Linden (IGS) geeft les aan ongeveer 1400 kinderen van de vijfde tot de dertiende klas. 45% van hen komt uit een migrantengezin.

“Alle kinderen zijn hier welkom," zegt Peter Schütz, de directeur. “Alle kinderen die naar één van de basisscholen in ons stadsdistrict zijn gegaan, kunnen bij ons terecht.” Dat betekent dat er in totaal 125 leerlingen zijn met speciale onderwijsbehoeften en dat er 36 inclusieklassen zijn waar aandacht wordt besteed aan emotionele en sociale ontwikkeling. 20 van de 140 docenten zijn hierin gespecialiseerd.

Pilotproject voor digitalisering in scholen

“We zijn ongeveer zes jaar geleden begonnen met het digitaliseren van lesmateriaal, eerst met een klein tabletproject," zegt Peter Schütz. Dit hebben we voorgelegd aan de regionale overheid. Deze besloot toen een pilotproject te implementeren voor digitalisering op zes scholen in Hannover. IGS Linden was daar één van.

“Toen was het nog maar een kleine stap om Epson-projectoren aan te schaffen," vervolgt Peter Schütz. “Dat kwam omdat we al producten van verschillende fabrikanten hadden bekeken, en we hadden gemerkt dat het productaanbod van Epson zeer geavanceerd was als het ging om het aanpassen van projectoren voor gebruik binnen een schoolomgeving.

Voor alle scholen in het pilotproject werden vervolgens Epson-projectoren aangeschaft. De IGS Linden richtte halverwege 2017 alle 80 klaslokalen en speciale lesruimten in met Epson EB-695Wi-projectoren met korte projectieafstand en verving de oude borden door whiteboards.

Interessante lessen met Epson-projectoren

De projectoren zijn onderdeel van een technisch concept waarin alles verbonden is, van whiteboards en computers tot de bediening van apparaten. “Het is fantastisch om met deze combinatie te werken," zegt Peter Schütz. “Onze docenten hebben een tablet waarmee ze de content eenvoudig kunnen presenteren." De projectoren zijn eenvoudig in gebruik. Nadat ze zijn aangezet, kunnen de whiteboards op dezelfde manier worden gebruikt als een gewoon krijtbord, met een pen of met de vingers.

Tijdens praktijklessen heeft de docent als het ware een klein bord in de vorm van een tablet. Hier kunnen ze kernwoorden op schrijven. Deze woorden worden dan automatisch weergegeven op het whiteboard. De docent kan naar de leerlingen toe lopen en direct met ze communiceren. De leerlingen kunnen op hun beurt antwoord geven via de projector. Op deze manier wordt meer interactie tussen docenten en leerlingen gestimuleerd. De Multi-PC Projection-software die met het systeem meegeleverd wordt, helpt de docent en leerlingen ook om samen digitale content te gebruiken en tegelijk te werken.

Een ander gebruiksvoordeel is dat de docenten de resultaten van het werk kunnen combineren in één bestand en deze met anderen kunnen delen via het netwerk of via een e-mail. “Met de projector hebben we veel meer mogelijkheden dan eerder met analoge methoden," vertelt Peter Schütz. “Met deze lesmethode kunnen we bovendien onze multiculturele combinatie van leerlingen beter van dienst zijn.”

De digitalisering is goed ontvangen door de leerlingen. 50% van de ouders meldt zijn kinderen aan voor lessen via een tablet. De scholen kunnen deze tablets aanbieden dankzij het pilotproject van de regionale overheid. Vanaf klas 11 hebben alle leerlingen de mogelijkheid om met een tablet te werken.

Peter Schütz is zeer onder de indruk van de Epson-projectoren: Ze zijn betrouwbaar, de beeldkwaliteit bij daglicht is fantastisch, het beeld wordt niet vervormd en dankzij de diagonale lengte van tot wel 100 inch (2,54 m) is het beeld groot genoeg zodat ook leerlingen achterin de klas alles goed kunnen zien. De onderhoudskosten zijn ook laag, dankzij de levensduur van de lamp van 4000 uur. Dat komt neer op ongeveer vier jaar bedrijf in de zuinige modus.

Milieuvriendelijk en zuinig: Epson-inkjetprinters

De IGS Linden heeft bovendien in 2018 acht A3-inkjetprinters van Epson geïnstalleerd in het secundaire niveau I-gedeelte van de school, ter vervanging van twee oude laserprinters.

Zeven WorkForce-multifunctionele apparaten kunnen elk tot wel 35 pagina's per minuut afdrukken. Ze zijn zo ingesteld dat docenten in de secundaire niveau I-gebouwen ze kunnen gebruiken zonder dat ze ver hoeven te lopen. De krachtigste printer, een WorkForce Enterprise MFD kan tot wel 100 pagina's afdrukken per minuut en is op een centrale plek in de schoolbibliotheek geplaatst. De printer kan gebruikt worden door leerlingen of voor persoonlijke afdrukken (tegen een kleine vergoeding).

Peter Schütz benadrukt dat het afdrukken en kopiëren van lesmateriaal nog steeds belangrijk is in het tijdperk van digitaal onderwijs. Ook in de toekomst hebben kinderen een tastbaar referentiekader nodig. "Als school willen we ook al het lesmateriaal op papier hebben," legt hij uit.

De directeur legt verder uit dat de school ook voor printersystemen van Epson gekozen heeft, zodat de projectoren later in een netwerk gekoppeld kunnen worden met de printers. Het eisenprofiel voor de systemen was zeer uitgebreid. Omdat IGS Linden gecertificeerd is als Europese milieuschool ("Umweltschule Europa"), moesten de multifunctionele printers ook zuinig en energie-efficiënt zijn. Laserprinters waren geen optie, omdat inkjetprinters aanzienlijk minder energie gebruiken (tot wel 95%). Ook zorgen ze voor minder afval, omdat de zakelijke inkjetprinters van Epson grote packs met inkt op waterbasis gebruiken (RIPS-technologie) in plaats van inktpatronen. Automatisch dubbelzijdig afdrukken, scannen, kopiëren en faxen zorgt ook voor minder papiergebruik.

"We moesten enorm voorzichtig zijn met onze berekeningen," zegt Peter Schütz, “omdat printen en kopiëren (en dat is voor IGS Linden al snel 200.000 pagina's per jaar) niet wordt vergoed door de gemeente. Dit komt uit het lesgeld dat de ouders betalen, en er zijn ouders die het niet breed hebben. En de huurder van de printsystemen is niet de school zelf, maar de stichting IGS Linden." Hoewel er nu meer apparaten dan ooit geïnstalleerd zijn, is bijdrage van ouders niet gestegen.

Het was voor de school ook belangrijk om het totale gebruik bij te houden en het totale aantal afgedrukte pagina's te berekenen. Papercut doet dit nu met speciale software, zodat docenten niet langer zelf bij hoeven te houden hoeveel pagina's ze hebben gekopieerd of afgedrukt.

Samenwerking met partners op locatie

Peter Schütz is onder de indruk van de partner van Epson, Office Hoch 5, die de apparatuur gepland en geïnstalleerd heeft. De kantoorspecialist uit Hannover kan snel op locatie zijn en biedt een uitstekende, flexibele service. De directeur benadrukt dat leveranciers moeten begrijpen wat een school nodig heeft voordat ze de juiste oplossingen kunnen bieden. "Vanaf het eerste gesprek en de contractonderhandelingen met Office Hoch 5 tot de offerte, de testfase en de installatie van de software en apparaten liep alles eigenlijk gesmeerd," zegt hij. Hij hoopt dat deze samenwerking voortgezet kan worden, voor toekomstige projecten zoals inkjetprinters plaatsen in secundair niveau II.