ID College kiest unaniem voor interactieve projectoren van Epson

Ruim 500 Epson EB-595Wi interactieve projectoren

ID College kiest unaniem voor interactieve projectoren van Epson

Het ID College is een regionaal opleidingscentrum met vestigingen in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Behalve middelbaar beroepsonderwijs verzorgt het ID College ook cursussen voor volwassenen.

Digitale onderwijsmethoden gaan steeds meer de boventoon voeren in de onderwijswereld en onlangs besloot het ID College dan ook de digitale leermiddelen uit te breiden. Na verschillende opties te hebben bekeken en uitgeprobeerd, koos men unaniem voor EB-595Wi interactieve projectoren van marktleider Epson. In totaal worden er ruim 500 van deze projectoren bij het ID Collega geïnstalleerd.

Individualiteit en identiteit

De letters ID van het ID College staan voor individualiteit en identiteit. Studenten moeten hun eigen keuzes kunnen maken, vindt men bij het opleidingscentrum. Keuzes die bij hen passen en waar ze trots op kunnen zijn. Studenten leren er daarom niet alleen een vak, maar ontwikkelen zich ook persoonlijk en bereiden zich voor op de maatschappij. Een maatschappij waarin IT en het om kunnen gaan met IT steeds belangrijker wordt. De lesmethoden en de gebruikte middelen moeten hier goed op aansluiten en daarom besloot het management van het opleidingscentrum enige tijd geleden om de digitale middelen verder uit te breiden. “We werkten al met digitale schoolborden van Active, wat op zich een prima oplossing is, maar je hebt wel altijd een pc en een speciale pen nodig,” vertelt Jan Kaatee, docent ICT en Account Manager bij het ID College. “Bovendien was er een speciale training nodig om de docenten te leren hoe ze de borden moesten bedienen. Eén van de eisen die we aan de nieuwe oplossing stelden, was dat het heel gebruiksvriendelijk moest zijn. Een andere eis was dat het betaalbaar moest zijn.”

Unaniem Epson

Yield, de leverancier van YouFlex® presentatiesystemen voor het ID college, is in de gelegenheid gesteld om een proefopstelling te plaatsen naast een drietal andere producten, waarmee de docenten een week lang konden gaan experimenteren. “We gingen er uitgebreid mee aan de slag en kozen unaniem voor het YouFlex® presentatiesysteem in combinatie met de Epson EB-595Wi interactieve projector met finger-touch,” vertelt Kaatee. “De reacties waren erg positief, met name op het gebied van de gebruiksvriendelijkheid. Zelfs de digibeten onder ons konden er makkelijk mee werken en zo kun je grote slagen maken. Voor het gebruik van onze oude digitale schoolborden was een uitgebreide training nodig en die kunnen we met de Epson-projectoren achterwege laten. Docenten hoeven alleen maar de projector aan te zetten en ze kunnen aan de slag. Nu richten we ons in de trainingen meer op de mogelijkheden en hoe docenten interactieve digitale content in hun lessen kunnen verwerken. Een ander voordeel is dat we niet meer volledig afhankelijk zijn van de techniek, zoals bij de digitale schoolborden. Als er nu iets niet werkt, dan kun je nog altijd met een marker op het whiteboard schrijven en gewoon lesgeven. Ook de totale kosten zijn lager dan bij digitale schoolborden, omdat er geen interactief bord meer nodig is, dit zit simpelweg verwerkt in de projector.”

Sneller onderwijs

Inmiddels hangt er in 350 lokalen al een Epson EB-595Wi projector en staan er nog zo’n 200 lokalen op de planning. De nieuwe middelen sluiten goed aan bij het type onderwijs dat op het ID College wordt gegeven. Kaatee: “Wij werken niet met bepaalde methodes, maar wel met vakken die volledig digitaal worden aangeboden. Voor onze ICT-vakken onderwijzen wij bijvoorbeeld Microsoft en daar is alles digitaal, van de lesstof tot de toetsen. Het is een snel soort onderwijs; de docent legt wat uit aan de hand van content op het bord en daarna gaan de leerlingen aan de slag. Een groot voordeel van de Epson-projectoren is dat docenten met hun vinger direct op het bord kunnen schrijven; er is geen speciale pen meer nodig en het werkt heel intuïtief en snel.”

Van interactief naar interactiever

Leerlingen werken op hun eigen laptop en kunnen vanaf daar ook het scherm overnemen. Dat is vooral erg handig wanneer er klassikaal iets wordt besproken. Kaatee: “Op dit moment is het allemaal nog vrij nieuw en maken de meeste docenten voornamelijk gebruik van de projectie- en schrijffunctionaliteit, maar we willen het uiteindelijk nóg interactiever maken. We leren de docenten hoe ze thuis een lesprogramma kunnen voorbereiden waarbij ze gebruik maken van interactieve links naar multimedia-content. Er bestaat ook een wens om de lessen op te slaan en te hergebruiken en daarvoor zijn we momenteel de software aan het testen.”

Voorbereid op de toekomst

In de nabije toekomst wil men op het ID College de lessen volledig digitaal gaan aanbieden. Men wil leerlingen niet alleen kennis aanbieden, maar ook de weg wijzen naar waar ze die kennis zelf kunnen vinden. Daar moet volgens Kaatee nog wel wat werk worden verricht: “Je ziet wel verschil tussen de verschillende domeinen voor wat betreft het gebruik van digitale lesmiddelen. De technische opleidingen zijn daar al vrij ver in, maar opleidingen als Zorg en Welzijn zijn met een flinke inhaalslag bezig. Daar gaan de leerlingen nu voor het eerst met een laptop naar school en werken sommige docenten nog vanuit een boek. Die overgang hopen we de komende tijd te gaan maken en dat zal een stuk eenvoudiger worden dankzij de gebruiksvriendelijke interactieve projectoren van Epson.”

De voordelen op een rij
  • Betaalbaar omdat er geen interactief bord meer nodig is
  • Gebruiksvriendelijk, laagdrempelig en intuïtief
  • Geen speciale trainingen nodig
  • Aansturing via finger-touch. Geen speciale pen en extra pc nodig
  • Sluit goed aan op de digitale lesmethoden
  • Eenvoudige klassikale samenwerking
  • Niet meer volledig afhankelijk van techniek
Over de interactieve Epson EB-595Wi finger-touch projector

Deze Epson-projector met ultrakorte projectieafstand biedt de ultieme interactiviteit dankzij de combinatie van finger-touch en mogelijkheden voor twee pennen. De EB-595Wi heeft een helderheid van 3300 lumen en WXGA-resolutie, en dankzij de ultrakorte projectieafstand kunt u grote beelden projecteren vanaf zeer korte afstand, maar blijven schaduwen en verblindend licht tot een minimum beperkt.

De 3LCD-technologie van Epson staat garant voor hoogwaardige beelden met een gelijke White en Colour Light Output voor levendige kleuren en heldere beelden, zelfs bij daglicht, en kleuren die drie keer helderder zijn dan die van toonaangevende projectoren van de concurrentie. De WXGA-resolutie, die overeenkomt met de resolutie en beeldverhouding van de meeste laptopschermen, en de HDMI-ingang betekenen dat leerlingen en studenten profiteren van scherpe en helder geprojecteerde beelden. Docenten kunnen met hun vingers rechtstreeks op het scherm aantekeningen maken. De interactieve pennen van Epson reageren nu nog beter en zijn nog gebruiksvriendelijker. Met de nieuwe dubbele pennen kunnen een docent en student of twee studenten gelijktijdig werken met behulp van verschillende penkenmerken.