“De combinatie van interactieve projector en whiteboard is ideaal”

Motivatie en zelfvertrouwen verbeteren de schoolprestaties

“De combinatie van interactieve projector en whiteboard is ideaal”

Playing for Success is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar waarbij het door sociaal-emotionele redenen niet lekker loopt op school. Er komt niet uit het kind wat erin zit. Playing for Success draagt bij aan een betere motivatie en meer zelfvertrouwen met als doel de schoolprestaties te verbeteren.

Sinds september 2015 maakt het leercentrum uit IJmond van Playing for Succes gebruik van de EB-595Wi interactieve projector van Epson, in combinatie met een beschrijfbaar projectiebord van Smit Visual Supplies. Playing for Success draagt bij aan een betere motivatie en meer zelfvertrouwen met als doel de schoolprestaties te verbeteren. De kinderen komen in totaal 10 middagen bij Playing for Succes. Tijdens deze middagen worden er allerlei activiteiten georganiseerd en wordt er veel gesport. In deze activiteiten worden rekenen en taal geïntegreerd. 

Stap vooruit

De nieuwe projector betekent een enorme stap vooruit voor de IJmondse afdeling van Playing for Succes. Tot de komst van de nieuwe spullen moesten zij zich behelpen met een behoorlijk verouderde beamer. Sjoerd van der Locht, centrummanager en docent bij Playing for Success IJmond, is dan ook razend enthousiast over de projector. “We hebben de projector nu ruim drie maanden in gebruik, en hij bevalt heel erg goed. We gebruiken hem vooral als presentatiemiddel: zowel de docenten als de kinderen kunnen er heel eenvoudig hun presentaties op presenteren. Dat is een flinke verandering in vergelijking met vroeger, toen we een verplaatsbare projector hadden die niet interactief was en je maar net het geluk moest hebben dat deze niet in gebruik was.”

De ideale combinatie

Van der Locht is erg tevreden over de samenwerking tussen de EB-595Wi projector en whiteboard. “Ik vind de combinatie van whiteboard en projector ideaal. De interactieve techniek zit in de projector, waardoor we het bord tegelijkertijd ook als magneet- en schrijfbord kunnen gebruiken.” Ook de ultrakorte projectieafstand is een uitkomst: “Je hoeft daardoor geen rekening te houden met schaduwen. En dankzij de 3LCD-technologie van Epson zijn de beelden haarscherp. Het beeld is zo goed, dat je simpelweg niet door hebt dat het beeld niet uit het bord zelf komt.” 

Iedereen tevreden

Van der Locht en zijn collega’s gebruiken de projector onder meer om interactieve quizzen te kunnen spelen. De leerlingen kunnen daarnaast met één druk op de knop presentaties vanaf hun eigen devices streamen naar een ChromeCast, die via HDMI direct op de projector is aangesloten. “Kinderen vinden het geweldig om interactief bezig te zijn. En het werkt zo gemakkelijk, dat de meesten het apparaat niet eens in de gaten hebben. Ze zijn natuurlijk ook al niet anders meer gewend. Hun ouders vinden het stiekem veel mooier. Maar ook voor het spelen van het ouderwetse galgje wordt de projector en de bijbehorende pennen gebruikt”, lacht Van der Locht. ‘Maar de projector draagt ook bij aan het creëren van een aantrekkelijkere leeromgeving. Iets wat binnen het concept van Playing for Succes als erg belangrijk ervaren wordt en waar de projector van Epson zeker aan heeft bijgedragen,’ vervolgt Van der Locht.  

Playing for Succes IJmond maakt gebruik van het spelershome van voetbalclub Telstar. “Dat is voor kinderen die niet graag naar school gaan een prettige omgeving, die hen motiveert,” vertelt Van der Locht. “En ondanks dat we de ruimte in bruikleen hebben, vond Telstar het geen enkel probleem dat we de verrijdbare beamer vervingen door een vast exemplaar aan de muur. Ik heb me laten vertellen dat de trainer er één keer in de week zijn wedstrijdanalyses op doet!”