CERN kiest voor projectoren van Epson

HIGH-TECH PRODUCTEN VAN EPSON VOOR HIGH-TECH ONDERZOEK BIJ CERN

CERN kiest voor projectoren van Epson

Wetenschappelijke instituten zoals de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek, beter bekend onder de Franse afkorting CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), zijn toonaangevend op het gebied van wetenschappelijk onderzoek in Europa.

Fundamenteel onderzoek vindt hier al sinds 1954 in Genève plaats. Het heeft onze essentiële inzichten over de wereld veranderd en het blijft deze veranderen. Zaken die we nu vanzelfsprekend vinden, zoals het World Wide Web, zijn tot stand gekomen dankzij een projecten bij CERN. Onderzoeksinstellingen als deze varen wel bij de voortdurende interactie met de wereld van de wetenschap, economie, politiek en ander publieke sferen. Ze moeten zichzelf en hun werk goed kunnen presenteren en een zo goed mogelijke werkomgeving kunnen bieden. Daarom heeft CERN gekozen voor Epson´s geavanceerde projectoren.

Statistisch gezien, is er bij CERN één vergaderruimte per 38 werknemers. Er zijn 260 vergaderruimtes beschikbaar voor de 10.000 gebruikers en werknemers van het onderzoeksinstituut in het Zwitserse district van Genève voor wetenschappelijke bijeenkomsten. Veel van de zalen zijn uitgerust met de meest geavanceerde Epson AV-apparatuur, wat eveneens noodzakelijk is, omdat fundamenteel onderzoek tegenwoordig ondenkbaar is zonder nauwkeurige visualisatie van de uitgevoerde experimenten en de theoretische beschouwingen. Dit is de reden waarom circa 70 hoogwaardige Epson-projectoren, waaronder de EB-8X, EB-9X, EB-1920, Z-8000 en EB-G5450, een plek hebben gekregen in het instituut, om de wetenschappelijke uitwisseling binnen de werkteams te faciliteren. Ze dragen bij aan de begripsvorming rond de complexiteit en achtergrond van de experimenten waarin deeltjes met bijna de snelheid van het licht tegen elkaar botsen, en gunnen ons een korte blik op hoe de wereld in essentie in elkaar steekt.
 

Scherpe beelden van de kleinste onderwerpen

"Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat we de details van een experiment nauwkeurig weergeven, hebben we projectoren nodig die licht-intensieve beelden met een hoog contrast en hoogwaardige kleuren kunnen weergeven," aldus Thomas Baron, Section Leader AV and Collaborative Services IT-Department – UDS group bij CERN.

"Met veel projectoren die wij eerder hebben gebruikt was het beeld gewoon te donker of kwamen de kleuren niet overeen met het oorspronkelijke document."

Vooral om die reden koos CERN in 2011 ervoor om Epson-systemen aan te schaffen, voornamelijk uit de EB-8X, EB-9X, EB-1920, Z-8000 en EB-G5450-series. De machines van deze series zijn speciaal ontwikkeld voor de vereisten van bedrijven en onderwijsinstellingen. Het betreft 3LCD-projectoren, die onder andere het voordeel hebben dat ze kleuren in identieke helderheid weer kunnen geven, alsof het zwartwit afbeeldingen zijn. Dit is van essentieel belang voor de presentatie van abstracte correlaties. Bovendien leveren ze knippervrije beelden, zijn ze goedkoop in de aanschaf en het onderhoud en zijn ze, net zo belangrijk, volledig via een netwerk te beheren. Dit laatste was een van de basisvereisten in de specificaties van het onderzoeksinstituut.

"Alle AV-systemen bij CERN moeten gemonitord en bediend kunnen worden via ons netwerk," aldus Thomas Baron. Momenteel worden alle projectoren gemonitord en bediend via een CERN-server met behulp van Epson´s EasyMP-software. Omdat de Epson-projectoren van nature RJ45-compatibel zijn, kunnen werknemers ze eenvoudig via een netwerkverbinding op hun laptop aansluiten.

Projectie in Audimax

Naast de normale vergaderruimtes worden Epson-projectoren ook gebruikt in de centrale collegezalen bij CERN, inclusief in Audimax. Vanwege de omvang van de zaal koos de IT-afdeling voor twee geavanceerde projectoren uit de EB-Z8000-serie. Met hun witte en gekleurde lichtopbrengst van maximaal 7000 ANSI lumen, leveren de geïntegreerde apparaten een uiterst helder beeld met natuurgetrouwe kleuren, ideaal voor grote presentatieruimtes. De systemen zijn begin 2011 geïnstalleerd en bieden ondersteuning bij lezingen of de presentatie van nieuwe projecten en experimenten aan het publiek.

De optie voor bediening via het netwerk is in het bijzonder van belang in de centrale collegezaal van het instituut. Aangezien de CERN-beheerders de operationele status van de apparaten, lampen en filters kunnen aflezen via een centrale beheerconsole, wordt het kostbare onderhoudswerk tot het strikt noodzakelijke beperkt. In de Epson EB-Z8000-serie worden ook speciale elektrostatische filters gebruikt die slechts om de 10.000 operationele uren vervangen hoeven te worden. Zelfs de lampen hoeven slechts eens in de 2500 of 3500 uren te worden vervangen.
 

Onderhoud op afstand

Gebruik van projectie is nu een standaardfunctie bij het werken in een onderwijs- en onderzoeksinstituut. Het voorbeeld van CERN laat zien uitzonderlijk grote instellingen ook specifieke vereisten hebben wat betreft onderhouds- en beheergemak.

"De cruciale factor in onze keuze Epson was de flexibiliteit van de verbindingsopties voor de apparaten, de connectiviteit tussen de apparaten, en, gekoppeld daaraan, de optie om alle projectoren via een webinterface te bedienen", zo vat Thomas Baron samen.

Het hoofd van AV overweegt in de komende maanden verdere standaardisatie bij CERN van de infrastructuur voor projectoren. Alle CERN-gebruikers worden daarom geadviseerd alleen de Epson-projectoren te gebruiken die beschikbaar zijn in de interne opslagruimtes van het onderzoekscentrum. Baron verwacht dat de kosten van de projectorinventaris zal blijven afnemen, naarmate service en ondersteuning in de toekomst geheel via het netwerk zullen verlopen. Om het instituut van dienst te kunnen blijven zijn, heeft Epson een gedetailleerde serviceovereenkomst opgesteld in samenwerking met gekwalificeerde handelspartners op locatie.