Klant aan het woord: Patrick Koelma, inkoper bij Stichting Dedicon

Epson Stylus Pro 3880 bezorgt visueel beperkten lectuur op maat

Klant aan het woord: Patrick Koelma, inkoper bij Stichting Dedicon

Wat is Stichting Dedicon voor organisatie?
“Stichting Dedicon helpt organisaties bij het aanbieden van informatie en lectuur op maat. Van gesproken kranten en brochures tot bladmuziek in braille en digitale schoolboeken voor dyslexiesoftware.”

Wat is jouw functie bij Stichting Dedicon?
“Ik werk als inkoper bij Dedicon. Ik koop materiaal in variërend van een balpen tot een koffiemachine en van kopieerapparaat tot de schoolboeken die nodig zijn om te kunnen bewerken voor onze klanten.

Jullie gebruiken een aantal Epson Stylus Pro 3880 printers bij Dedicon, kun je aangeven waar deze printers voor ingezet wordt?
“De Epson printers worden gebruikt bij het productieproces van onze brailleproducten. Met de Epson Stylus Pro 3880 printen wij banderollen waarop de naam van de klant en een barcode wordt geprint. Want ook al kunnen onze klanten slecht tot niet zien, het is wel belangrijk dat het product tijdig bezorgd wordt en de postbode een bezorgadres op het brailleproduct aantreft. De Epson Stylus Pro 3880 is een A3-printer en een printer die op A3-formaat banderollen kan printen is voor ons heel belangrijk.

Braillematerialen worden op heel dik A3-papier geprint. Het is nog net geen karton, maar je kunt je voorstellen dat een brailleboek dikker is dan het gemiddelde boek. In braille is één woord drie tot vijf keer zo groot. Eén bundel braille is 3 centimeter dik en dat is dan vaak nog maar 1 hoofdstuk. Onze klanten ontvangen soms wel een hele doos met bundels om een compleet boek te kunnen lezen.”

Waarom hebben jullie gekozen voor de Epson Stylus Pro 3880?
“Wij waren op zoek naar drie zakelijke printers, die niet de grootte van een kopieerapparaat hadden en geschikt waren om als schakel in het productieproces in te zetten. Daarnaast mocht hij niet te duur in gebruik zijn. Voor de aanschaf van de Epson Stylus Pro 3880 printers gebruikten wij consumentenprinters voor het printen van de banderollen. Deze gebruikten relatief veel inkt waardoor wij meer dan gewenst cartridges aan het vervangen waren. Het klinkt misschien raar dat wij printers gebruiken voor het printen van banderollen, die doorgaans door professionele en serieuze amateurfotografen worden gebruikt voor het afdrukken van foto’s van hoge kwaliteit. Maar betrouwbaarheid en lage printkosten waren voor ons de belangrijkste criteria waarom we voor de Stylus Pro 3880 hebben gekozen. ”

Hoe is het keuzeproces tot stand gekomen?
“De keuze voor de Epson Stylus Pro 3880 is zorgvuldig tot stand te komen. Wij hebben in totaal drie merken printers getest. Epson kwam daarbij als beste uit de test.

Wat zijn de ervaringen met de Epson Stylus Pro 3880 tot dusver?
“Wij merken duidelijk dat de printers voldoen aan onze kwalificaties. In aanschaf waren ze iets duurder dan we in eerste instantie hadden begroot, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug. De Epson Stylus Pro 3880 printers zijn namelijk niet storingsgevoelig en verbruiken minder inkt, waardoor wij niet continue cartridges aan het verwisselen zijn. Tijdige levering is voor onze klanten heel belangrijk, want je wilt een tijdschrift niet pas lezen als het een paar weken oud is.”

Wat voor product zou je door Epson willen laten ontwikkelen dat momenteel nog niet bestaat?
“Ik denk dat ik wel een mooie uitdaging heb voor Epson. Ik zou Epson wel een combinatieprinter van inkt en braille willen laten ontwikkelen. Dergelijke printers bestaan reeds voor consumenten, maar deze zijn vrij duur en niet erg betrouwbaar. Ook voor leraren zou dit een fantastisch hulpmiddel zijn. Met behulp van deze printers zouden ze naast auditief ook tactiel kunnen lesgeven. Hetgeen betekent dat wat zij vertellen ondersteunt kan worden met tast, door het uitprinten van bijvoorbeeld aanvullend lesmateriaal.”