CASE STUDY: Epson WorkForce Pro in huisartsenpraktijk

Beter voorkomen dan genezen: lagere printkosten met de zakelijke inkjetprinter van Epson in huisartsenpraktijk

CASE STUDY: Epson WorkForce Pro in huisartsenpraktijk

Amsterdam, 7 juli 2013 – In de groepspraktijk van huisarts Peter Grootenhuis (Hoorn, NH), speelt naast gezondheid vormgeving ook een  rol van betekenis. Toen de laserprinter aan vervanging toe was, werd dan ook niet alleen naar de kosten gekeken: “De Epson WorkForce Pro WP-4595 DNF is compact en strak vormgegeven. De printer staat bij ons centraal achter de balie en is één van de eerste dingen die mensen zien. Bovendien schijnen laserprinters vervuilende deeltjes door de lucht te verspreiden, toner dust genaamd, dat is niet passend voor een artsenpraktijk. Toen ik de Epson inkjet zag en hoorde dat de prestaties vergelijkbaar zijn met die van een laserprinter, was het besluit snel genomen.”

Geknipt voor de huisartsenpraktijk
“De printer staat bij ons in een hele specifieke omgeving, met specifieke eisen. We zitten met drie verschillende huisartsenpraktijken onder één dak en dan is het handig als je dit soort apparatuur gemeenschappelijk aanschaft. Het is de centrale printer voor de hele praktijk, waarop iedereen via het netwerk kan printen, kopiëren of faxen. Wij gebruiken het huisartseninformatiesysteem Medicom en een voorwaarde voor een nieuwe printer was dat hij PCL-compatibel was (PCL is een taal waarmee printers worden aangestuurd –red.). De Epson WorkForce Pro WP-4595 DNF is hiervoor geschikt.”

De printer wordt in de groepspraktijk voornamelijk gebruikt voor het printen van de financiële administratie en de patiëntendossiers. Eens in de twee weken wordt er een lijst uitgedraaid van alle verstrekte medicijnen. Omdat het om grote hoeveelheden prints gaat, moet je een goede en betrouwbare printer hebben. De meeste recepten worden tegenwoordig digitaal uitgeschreven, maar toch heb je soms ook hier nog een printer voor nodig. Neem bijvoorbeeld de zogenaamde morfineprintjes: voor bepaalde medicijnen is het wettelijk verplicht een geprint recept mee te geven, om misbruik te voorkomen.

Goedkoper in gebruik
De veelzijdigheid en het design van de WorkForce Pro WP-4595 DNF waren zeker niet de enige overwegingen die er voor zorgden dat Grootenhuis en zijn collega huisartsen tot aanschaf overgingen. “Toen onze oude laserprinter stuk ging attendeerde een kennis mij op de Epson printer. Hij zou grote volumes op hoge snelheid kunnen printen en bovendien veel goedkoper zijn in gebruik dan een laserprinter.”

Epson claimt dat de kosten per pagina tot 50 procent lager zijn dan voor concurrerende laserprinters, dankzij het hoge rendement van de inktpatronen (tot 3.400 pagina’s per stuk). De praktijk van Grootenhuis heeft inmiddels 20.500 pagina’s geprint en hiervoor 4 XXL cartridges en de installatie cartridge (tot 1.200 pagina’s) gebruikt. Dat is bijna 6.000 pagina’s meer dan je van de cartridges zou mogen verwachten, dus in dit geval blijkt de printer zelfs zuiniger dan aangegeven.

Het enige minpuntje vond Grootenhuis dat hij de kleurencartridge  inmiddels één keer heeft moeten vervangen terwijl hij relatief weinig in kleur print.“Maar dit weegt niet op tegen het onderhoud dat onze laserprinter vroeg. De fuser moest regelmatig vervangen worden en de toner gaf veel troep. Daar hebben we nu geen last meer van.”

De printer verbruikt volgens de productomschrijving van Epson tot wel 80 procent minder energie dan concurrerende laserprinters. Dit neemt Grootenhuis voor waar aan, maar in de praktijk zijn zoveel apparaten die stroom gebruiken dat hij dat niet echt merkt: “Besparing op energiekosten zien wij nog niet terug in de meterkast, maar de printer is natuurlijk maar een erg klein deel van onze totale energiekosten.”

Groener, schoner, stiller
Naast het lage stroomverbruik is de Epson ook schoner en stiller dan de gemiddelde laserprinter. Je hebt geen last van toner dust in de lucht of op de vloer en geen geluidsoverlast van grote ventilatoren. “Dat vind ik in een praktijk wel belangrijk, dat apparaten geen overlast veroorzaken,” stelt Grootenhuis. “Voor mijn assistentes wil ik een zo rustig mogelijke, prettige omgeving creëren.”

Informatie over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op gebied van innovatie en biedt een uitgebreid productgamma variërend van inkjet printers en printsystemen, 3LCD-projectoren en industriële robots tot sensoren en andere micro apparatuur. Epson is toegewijd om de visie en verwachtingen van klanten wereldwijd te overstijgen en biedt customer value op basis van compacte, energiebesparende, precisie technologieën voor grote ondernemingen, thuiskantoren, handelsmarkten en industrie.

De Epson Group, geleid door het in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, telt wereldwijd meer dan 68.000 werknemers in 96 bedrijven, en is trots op haar voortdurende bijdrage aan het mondiale milieu en de gemeenschappen waarin de groep actief is. http://global.epson.com

Informatie over Epson Europe

Epson Europe B.V., gevestigd in Amsterdam, is het regionale hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Afrika. Met een personeelsbestand van 1.727 werknemers behaalde Epson Europe in het boekjaar 2012 een omzet van 1.540 miljoen euro. www.epson.eu

Ecologische Visie 2050
http://eco.epson.com